Fartlek: wat is het en hoe helpt het je beter te hardlopen?

Artikelfoto

Soms heb je van die dagen dat je geen zin hebt om tijdens een training na te denken. Het aantal intervallen tellen, de secondes bijhouden en kijken of je op de juiste snelheid zit, geeft dan net teveel druk. Gelukkig kan je dan voor een fartlek kiezen. Deze training werd bedacht in Zweden en is, vrij vertaald vanuit het Zweeds, een snelheidsspel.


Wat is fartlek?

Een fartlek kan je vergelijken met een intervaltraining, maar zonder regels en structuur. Je verhoogt het tempo als je zin hebt om wat harder te gaan en je pakt een moment van rust wanneer je dat nodig hebt. Je kan deze training nog wat uitdagender maken door jouw omgeving erbij te betrekken.


Kom je langs een viaduct? Sprint dan eens vijf keer omhoog en pak je rust bij het dalen. Loop je langs een lange weg met bomen? Wissel, bij het passeren van een boom, van tempo. In de ideale situatie verander je in een fartlek dus constant van afstand, tempo, intensiteit en misschien wel van ondergrond.


Vind het kind in je

Misschien doet deze training je wel aan het spel van jouw kinderen denken. Of kan je je nog wel herinneren hoe leuk je het zelf vond om buiten te spelen, te rennen en te klimmen. Dat is eigenlijk wat je bij een fartlek nabootst. Je focust je op het plezier en de voldoening van het rennen, in plaats van op het trainen, de resultaten behalen en hard werken.


Daarmee is deze training goed voor het hoofd, de ontspanning en het humeur, maar dat betekent niet dat het lichaam hier geen voordelen uithaalt. Onbewust ben je toch met een inspanning bezig en bevorder je ook jouw conditie en werk je aan je explosiviteit en kracht. Tijdens een fartlek gebruik je namelijk dezelfde spieren en energiesystemen als tijdens een intervaltraining en wij weten hoe belangrijk en effectief die trainingen zijn!


De ideale training voor alle niveaus

Of je nu een beginnende loper bent of een ervaren triatleet maakt niet uit. Afhankelijk van de duur en de intensiteit kan een fartlek voor iedereen een toegevoegde waarde zijn. Als beginnende loper kan je met deze training wennen aan een hoge hartslag. Vind je het een onprettig gevoel? Dan neem je gewoon wat gas terug. Bij gevorderde lopers draagt een fartlek bij aan het ontwikkelen van snelheid en beenkracht. Ook kan het je helpen om het plezier in de sport weer terug te vinden na een periode van veel zware trainingen.


Ben je benieuwd of een fartlektraining iets voor jou is? Of wil je weten hoe je deze training het beste in jouw schema kan passen? Schrijf je dan in voor de Endurance Game Changer. Daar leer je alles wat je nodig hebt om een betere hardloper, fietser, zwemmer of triatlete te worden.


Dit artikel verscheen eerder op de Trispiration-blog. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.


Josta Bolhuis

Josta is moeder van twee kleine mannen en woont samen met twee witte herders en haar lieve man op een schip in Amsterdam. Ze is al meer dan twintig jaar coach in de triathlon en eigenaresse van Trispiration. Als echte diesel houdt ze ervan uitgedaagd te worden door de elementen van de natuur en doet ze graag mee aan extreme triathlons, zoals de Norseman of de Celtman.

Gepubliceerd in  Hardlopen