6 tips om jouw techniek te verbeteren op de fiets en gemakkelijker te fietsen

Artikelfoto

Tijdens een triathlon brengen we de langste tijd op de fiets door. Natuurlijk train je hier hard voor, maar werk jij ook wel eens aan je fietstechniek? Met een betere techniek kan je sneller worden en hoeft het niet eens meer energie te kosten. Hieronder lees je mijn tips voor een betere fietstechniek en een leukere training.


Keep on spinning
Train jezelf om te fietsen met een cadans van 90-95RPM. Met een lichte versnelling en een hoge cadans kan je behoorlijk snel fietsen. En dat is niet het enige voordeel. Met deze cadans wordt de overgang van het fietsen naar het lopen een stuk fijner.


Train op de fietstechniek die je wil gebruiken tijdens de race
Door te kiezen voor de fietstechniek die je ook graag in een race wil toepassen, word je sterker en krijg je meer zelfvertrouwen. Lig je tijdens een race bijvoorbeeld graag in een ligstuur? Probeer dan tijdens de training het bovenlichaam zo stil mogelijk te houden en de schouders te ontspannen. Zorg dat de power vanuit de benen komt.


Zorg voor het juiste materiaal
Ja, deze ligt voor de hand, maar is zo belangrijk. Zorg dat de fiets goed bij jou past. Ga langs bij één van de betere zaken, met mensen die er echt verstand van hebben. Je zal beter en efficiënter gaan fietsen. En nog belangrijker, met goed materiaal blijf je blessures blijf je voor.


Train op de bochten
Neem op een vroege zaterdagochtend een paar pionnen mee en ga op een veilig stuk fietspad oefenen met slingeren en bochten maken. Door de juiste fietstechniek toe te passen in de bochten, kan je zoveel tijd en snelheid winnen.


Ben je op zoek naar mooie verhalen tijdens jouw fietstraining? In deze Trispiration Talks Podcast-serie interview ik inspirerende sportvrouwen over de liefde voor de sport.


Leer eten en drinken
Oefen met het eten en drinken op de fiets, zodat je daarmee geen snelheid hoeft te verliezen. Ben je nog niet zo’n ervaren eter of drinker op de fiets? Probeer dan eerste het volgende. Span je core aan, houd je ellebogen zacht en blijf gefocust op de weg. Haal één hand van je stuur en fiets een tijdje met deze hand los, maar zonder iets te drinken. Zo train je niet alleen het evenwicht, maar krijg je ook steeds meer vertrouwen in de relatie met de fiets. Dit train je natuurlijk met links en rechts.


Fiets af en toe met één been
Doe tien tot vijftien omwentelingen met één been en wissel dan af. En wissel niet alleen van been, maar ook van versnelling. In een zware versnelling zal je sneller voelen welke spieren moeten werken om te duwen en te trekken aan het pedaal.


In een lichtere versnelling komen de fouten in de fietstechniek sneller aan het licht. Dit is een fijne manier om feedback te krijgen. Zo kan je makkelijk aan de fietstechniek werken door de kracht op je pedalen zoveel mogelijk te verdelen over de ronde beweging. Daarbij leer je alle been- en bilspieren te gebruiken en leer je bovendien om links en rechts beter te laten samenwerken.


Ben je aan het trainen voor een hele triathlon en kan je nog wel wat hulp gebruiken bij jouw fietstechniek of trainingsschema? Neem dan contact met mij op! Succes met deze tips en geniet van je fietstrainingen.


Dit artikel verscheen eerder op de Trispiration-blog. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.


Josta Bolhuis

Josta is moeder van twee kleine mannen en woont samen met twee witte herders en haar lieve man op een schip in Amsterdam. Ze is al meer dan twintig jaar coach in de triathlon en eigenaresse van Trispiration. Als echte diesel houdt ze ervan uitgedaagd te worden door de elementen van de natuur en doet ze graag mee aan extreme triathlons, zoals de Norseman of de Celtman.

Gepubliceerd in  Fietsen