Wat is een brick-training en wat is het nut van een koppeltraining?

Artikelfoto

Waarom een koppeltraining? Het antwoord is simpel: omdat triathlon een drie-in-een sport is. De wissel van het zwemmen naar het fietsen is vaak geen probleem, omdat beide sporten geen schokbelasting hebben. Misschien moet je even wennen aan de overgang van de horizontale positie in het water naar het staan op het land. Hier is vaak geen koppeltraining voor nodig, omdat je dit goed kan trainen tijdens een openwaterzwemtraining.


Ook een swimrun is hiervoor ideaal. Na een aantal trainingen zal je merken dat je steeds makkelijker uit het water komt en dat je direct naar je fiets kan rennen zonder duizelig te worden.


Pittige overgang

De wissel van fietsen naar lopen is voor het lichaam een groter verschil. Je gaat van een cyclische bewging zonder schokbelasting naar een acyclische beweging mét schokbelasting. Deze overgang kan best pittig zijn, wanneer je hier nooit op traint. Tijdens een koppeltraining leer je de spieren en pezen om te gaan met de overgang zodat ze gemakkelijk de switch van het fietsen naar het lopen kunnen oppakken. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt en hoe meer het lichaam eraan gewend raakt.


Ben je op zoek naar mooie verhalen tijdens jouw fietstraining? In deze Trispiration Talks Podcast-serie interview ik inspirerende sportvrouwen over de liefde voor de sport.


Soorten koppeltrainingen

Er zijn verschillende manieren om een koppeltraining te doen. Zo kan je na een lange fietstocht tien minuten gaan uitlopen. Op deze manier maak je de wissel en kan je het lichaam langzaam laten wennen. Als je dit regelmatig doet, zal je merken dat het steeds makkelijker gaat.


Lukt dat goed? Doe dan een keer een korte en intensieve fietstraining en plak daar een rustige duurloop aan vast. Als dat op een gegeven moment ook lekker gaat, dan kan je voor een lange duurtraining op de fiets in combinatie met een lange duurloop gaan.


Een andere leuke training is de drie keer fietsen en drie keer lopen. Ga bijvoorbeeld twintig minuten fietsen in zone 1 en tien minuten rennen in zone 1. Dan fiets je twintig minuten in zone 2 en ren je tien minuten in zone 2. De laatste serie doe je in zone 3. Met lichte vermoeidheid ga je dus nog in zone 3 proberen te fietsen en lopen.


Het doel is om zo technisch en soepel mogelijk door te gaan en tegelijkertijd het tempo vast te houden. Een koppeltraining zoals deze zorgt ervoor dat je straks richting de finish nog steeds hetzelfde tempo kan vasthouden en dat je zo min mogelijk verval hebt.


Veel plezier met de koppeltraining!


Dit artikel verscheen eerder op de Trispiration-blog. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.


Josta Bolhuis

Josta is moeder van twee kleine mannen en woont samen met twee witte herders en haar lieve man op een schip in Amsterdam. Ze is al meer dan twintig jaar coach in de triathlon en eigenaresse van Trispiration. Als echte diesel houdt ze ervan uitgedaagd te worden door de elementen van de natuur en doet ze graag mee aan extreme triathlons, zoals de Norseman of de Celtman.

Gepubliceerd in  Triathlon