Gewichtsverlies? Dit moet je weten over vetverbranding

Artikelfoto

Schreeuwende advertenties beloven steeds vaker de beste methode om snel gewicht te verliezen. En gewicht verliezen lukt meestal ook. Maar hoe betrouwbaar zijn ze? En heb je er al sporter iets aan? Tijd om de zin en 'vette' onzin op een rijtje te zetten.

De advertenties zijn vaak te mooi om waar te zijn. Binnen korte tijd beloven ze kilo’s gewichtsverlies. Ze maken hiervan gebruik van middeltjes zoals cafeïne, die de stofwisseling voor eventjes versnellen.


Niets doen

Volgens de reclame hoef je niets extra’s te doen en is bewegen dus niet nodig. Het werkt immers ook nog eens tijdens de nachtrust, zo beloven sommige fabrikanten. En als het een beetje meezit, kan de geïnteresseerde kiezen uit plan A, B of C, afhankelijk van hoeveel kilo's er binnen een bepaald tijdsbestek af moeten.

Dit alles klinkt goed, eigenlijk zelfs té goed. De fabrikanten van dergelijke producten varen er wel bij, omdat veel mensen reageren, die al jaren strijden tegen hun overgewicht en er zo langzamerhand wanhopig van zijn geworden. Bovendien is tegenwoordig bijna iedereen geobsedeerd door het eigen gewicht, ook atleten. Velen willen er alles aan doen om overtollig vet kwijt te raken. Het probleem is vaak dat de diverse methoden slechts een tijdelijk effect hebben.


We eten te veel

De laatste jaren is een kentering te constateren in het eetgedrag van de consument. Het vetgebruik in Amerika is bijvoorbeeld enkele procentpunten gedaald. Goed nieuws, maar helaas worden er nog altijd meer calorieën ingenomen dan verbruikt, en dus ook nog steeds te veel vet. Het resultaat: te veel mensen zijn te dik. In Amerika hebben twee van de drie mensen last van overgewicht en kan er officieel van een epidemie worden gesproken. Europeanen zijn trouwens ook aardig op weg.


Wie van dit artikel niets denkt op te steken, moet het volgende onthouden: wie stelselmatig meer calorieën consumeert dan verbruikt, wordt zwaarder. Ongeacht het eetpatroon.

Een voorbeeld: mensen die minder dan dertig procent vet (van het aantal dagelijkse calorieën) nuttigen, en het percentage verzadigd vet tot tien procent beperken, worden tóch zwaarder als zij meer calorieën innemen dan ze verbruiken. Verbaasd? Je bent niet de enige.



Minder vet is niet altijd beter

Vooropgesteld dat de consumptieverlaging van verzadigd en onverzadigd vet ten goede komt aan de gezondheid, is het een fabeltje dat de inname van minder vet leidt tot gewichtsafname. Wie een heel pak crackers opeet, consumeert veel calorieën. Die bestaan weliswaar uit veel koolhydraten, maar koolhydraten kunnen door het lichaam worden opgeslagen als vet als je er te veel van binnenkrijgt. Hetzelfde geldt voor eiwit en uiteraard voor vet zelf.

Dit alles wil niet zeggen dat koolhydraten, eiwitten en vetten één pot nat vormen. Vet is om verschillende redenen duidelijk de grote boosdoener als er te veel van wordt geconsumeerd. Een te hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten staan in een sterke relatie met een te hoge vetconsumptie. Vet bevat bovendien veel meer calorieën dan koolhydraten en eiwit.


Wandelen of hardlopen?

Nu weet je waar je op moet letten als je minder vet binnen wilt krijgen. Maar hoe kom je van het bestaande vet af? Er is bekend misverstand dat luidt dat de beste beweging om vet te verbranden een activiteit met een lage intensiteit is, zoals wandelen. Valt je mond weer open? Je bent niet de enige.

In plaats van wandelen kun je beter hardlopen. Wie op 65 procent van het maximale uithoudingsvermogen (VO2max) loopt, in feite een rustig tempo, verbrandt beduidend meer vetcalorieën dan iemand die op 25 procent van de VO2max loopt (wandelen).

En wie enkele intervallen afwerkt van anderhalve minuut, op 95 procent van de VO2max, zal drie-en-een-half keer meer vet verbranden dan iemand die in een gestaag en gemiddeld looptempo traint.


Het verhoogde stofwisselingsproces stopt niet gelijk na een inspanning maar blijft na een intensieve training langdurig actief. Enkele jaren geleden werd een test uitgevoerd, waarbij bleek dat vijftien uur na een zeventig minuten durende training, op zeventig procent van de VO2max, het proces van vetverbranding nog steeds plaatsvond. Het komt er in de praktijk op neer dat door lopen het lichaam meer vet verbrandt.


Twee lessen

Dit artikel leert je twee dingen. Eet gezond, maar verlies jezelf niet eindeloos in het afwegen van welke voeding het beste is, omdat het er vooral om gaat hoeveel je eet. En ten tweede: loop hard. Zelfs als je al lang bent gestopt met jouw training, verbrandt jouw lichaam nog meer vetcalorieën dan iemand die niet sport.

Gepubliceerd in  Voeding