Review Triathlon Tracker: 'Fijn om weer eens iets op papier te zetten'

Artikelfoto

Triatleten hoeven niet lang te zoeken naar handige tools om trainingen bij te houden. Deze website, WeTri, is daar een duidelijk voorbeeld van. Wie alleen niets van al die digitale tierelantijnen moet hebben, komt snel van een koude kermis thuis. Gelukkig is er sinds korte tijd de Triathlon Tracker, een trainingslogboek dat je zoals vanouds offline kunt bijhouden.

Bijzonder om weer te schrijven
Triathlon Tracker is ontwikkeld door WeTri-atleet Amber Middelhoek. Zij ontwikkelde het fraai vormgegeven trainingslogboek, omdat ze niets kon vinden waarin ze haar trainingen kon bijhouden. En dus besloot ze het zelf te maken.

Amber stuurde WeTri een exemplaar van het felblauwe logboek toe. Het voelt bijzonder om na alle digitale hulpmiddelen weer eens iets in handen te hebben waar we zelf iets in kunnen schrijven. We gingen op zoek naar een pen en delen hier onze bevindingen met je.

Dit biedt Triathlon Tracker
Triathlon Tracker is in een notendop de offline-evenknie van WeTri. Wie beide niet kent: in zowel Triathlon Tracker als in WeTri kun je trainingsschema’s maken, trainingen analyseren, wedstrijden plannen en pr’s bijhouden.

De Triathlon Tracker bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Doelen (hoofddoelen, trainingsdoelen en racedoelen)
  • Jaarplanning
  • Trainingsschema's
  • Evaluaties van trainingen (aantal trainingen, trainingsuren en km per week)
  • Pr's
  • Raceverslagen
  • Notities
Jaarplanning

Evaluatie met een smiley
In het stijlvolle logboek kunnen atleten per training details invullen. Zo is er een kolom met de datum van de training en de discipline. In andere kolommen kunnen de details van de training worden ingevuld, en kan er ook met een gezichtje een evaluatie worden ingevuld.

We vinden het fijn om evaluaties van trainingen op papier te zetten. Het opschrijven helpt om beter na te denken over hoe goed het ging. Dit kan van belang zijn om op langere termijn een trainingsstrategie te kiezen, en bijvoorbeeld bij te houden wat de uitwerking van voeding is op trainingen.

Evaluatie

Papier biedt bovendien de mogelijkheid om 'helemaal los te gaan'. Iets wat we nog goed herkennen van toen we nog op school zaten en zelf aantekeningen mochten maken. Wie bijvoorbeeld gezichtjes wil inkleuren met een bepaalde kleur, is hier vrij in. Hou je van neutraal en zakelijk? Dan volstaan streepjes natuurlijk óók.

Alles of niets
Wie de Triathlon Tracker gebruikt, kiest er bewust voor de analyse van zijn of haar sportresultaten offline te doen. Zo is het mogelijk om de gemiddelde hartslag op papier te zetten. Wat we nog wel missen is een totaaloverzicht van de ingevulde waardes. Wat is bijvoorbeeld de gemiddelde hartslag in de loop der tijd? Of het gemiddelde wattage op de fiets? Er is nog geen mogelijkheid om die gemakkelijk in te zien. Iets wat met digitale hulpmiddelen meestal wel kan. Misschien is dit een interessante aanvulling voor een nieuwe versie.

We gebruikten Triathlon Tracker een aantal weken. We vinden het een verademing om in plaats van een digitaal hulpmiddel weer eens iets op papier te kunnen zetten. Het is wel een hulpmiddel waar atleten zich volledig aan over moeten geven. Pas dan komt de tracker het beste tot zijn recht.

Triathlon Tracker, 21,50 euro.

Gepubliceerd in  Reviews