Chocolademelk als hersteldrank: hoe 'chocomel' kan helpen als aanvulling op sportvoeding

Artikelfoto

Chocolademelk zou een goede hersteldrank zijn. Met dit goddelijke drankje ben je over het algemeen ook nog eens goedkoper uit dan de meeste hersteldranken van grote sportvoedingsmerken. Maar hoe goed is die 'chocomel' nou eigenlijk echt?


'Gunstig voor herstel'

De auteurs van het boek Eet als een atleet zijn het erover eens: chocolademelk is een goede hersteldrank. De diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers schrijven dat chocolademelk 'een optimale verhouding tussen koolhydraten en eiwitten bevat die gunstig zijn voor het herstel'. "Het is rijk aan vocht en aan de elektrolyten calcium, natrium, kalium en magnesium en het bevat veel van de aminozuur leucine", zo stellen zij.


De experts melden dat na een intensieve inspanning ongeveer 600 ml magere chocolademelk nodig is voor een goed herstel. Dit zou, afhankelijk van het merk, circa 70 gram koolhydraten en 20 gram eiwitten op moeten leveren. Een intensieve inspanning is een training die tenminste langer duurt dan een halfuur, en waarvoor echt moet worden gewerkt. Als een training korter is, dan volstaat in het algemeen gewoon water voor het herstel, aldus de auteurs.


De wetenschap

Hebben de deskundigen het bij het rechte eind over chocolademelk? Jazeker, zo ontdekten andere wetenschappers eerder. In het Journal of the International Society of Sports Nutrition werd in 2019 een interessant artikel gepubliceerd waarbij werd stilgestaan bij de werking van chocolademelk. De drank werd vergeleken met andere hersteldranken. Niet in een labopstelling, zoals vaker gebeurt, maar in een 'realistische' situatie.


Hiervoor volgden de wetenschappers 103 middelbare scholieren met een sportieve achtergrond. De meesten waren man (70.9 procent) en gemiddeld 15 jaar oud. Gedurende zeven weken voerden de scholieren fitnessoefeningen uit. Daarna moesten ze een bepaalde drank drinken. Een groep kreeg een koolhydraatdrankje dat sporters gebruiken bij of na het sporten. Een andere groep kreeg hetzelfde, maar dan aangevuld met een hersteldrank van een sportmerk. En een andere groep kreeg chocolademelk als hersteldrank. Ten slotte was er nog een placebogroep. 


De wetenschappers schrijven dat het niet helemaal te controleren was wat de scholieren in de tussentijd aten. Mogelijk aten of dronken ze dus buiten de benodigde dranken andere zaken die positief of juist negatief voor het herstel waren. Toch komt uit het onderzoek naar voren dat chocolademelk niet onder doet als hersteldrank. Het bruine, zoete drankje is een waardig alternatief voor de 'echte' hersteldranken van sportvoedingsmerken, zo blijkt.


Wie geen hersteldrank drinkt, maakt volgens het onderzoek juist kans om in te leveren op spiermassa. De wetenschappers weten nog niet helemaal zeker hoe dit komt, maar ze denken dat de voedingsstoffen uit chocolademelk en de andere hersteldranken een positieve effect hebben. Dit geldt naar verluidt voor zowel mannen als vrouwen.


Meer tips

De mannen van de Slimmer Presteren Podcast hebben het ook kort over chocolademelk. Ze geven ook meer tips over een goed herstel met voeding:


Gepubliceerd in  Voeding