5 tips om tóch te gaan sporten als je geen motivatie hebt

Artikelfoto

Iedereen heeft er wel eens last van, een motivatiedip. Normaal trek je zonder er over na te denken je sportkloffie aan en ga je een rondje hardlopen, fietsen of neem je een frisse duik in het zwembad. Soms gaat dat alleen een stuk lastiger en krijg je het maar niet voor elkaar om van je bank af te komen. Hoe komt dat toch? Het antwoord is simpel: je bent een mens! Moet je je dan neerleggen bij de motivatiedip, en maar op de bank blijven hangen? Zeker niet! Wij geven je vijf tips om ervoor te zorgen dat jij tóch naar buiten gaat!


1. Zorg voor een 'vast' trainingsschema

Het is nou eenmaal zo dat mensen houden van structuur. Zodra iets een gewoonte is, kost het veel minder moeite om dit te doen. Zorg er daarom voor dat jouw trainingsschema een automatisme wordt. Het liefste zo secuur mogelijk, dus ook wat betreft de starttijden. Zo is de kans ook een stuk kleiner dat er 'iets tussendoor' komt.

Heb je bijvoorbeeld de luxe dat je je eigen werktijden kunt bepalen? Ga dan bijvoorbeeld vóór het werk naar het zwembad of een rondje hardlopen, of juist meteen ná je werk. Zo voorkom je ook dat je na het avondeten geen zin meer hebt.

TIP: Maak gratis en eenvoudig een persoonlijk trainingsschema in jouw WeTri-profiel


2. Trek zo snel mogelijk je sportkleding aan

En beter nog: leg je sportkleding alvast klaar! Als je na een zware werkdag thuis komt, is het misschien gemakkelijk om op de bank te ploffen. Ben je echter goed voorbereid en heb je jouw sportoutfit diezelfde ochtend al klaar klaargelegd, dan is de drempel om ze weer netjes in de kast te leggen toch een stukje groter. Zodra je bent omgekleed is het daarnaast extra motiverend om dan ook maar gelijk de deur uit te stappen. Zo'n outfit geeft dan toch wel extra power, nietwaar?


3. Zet een alarm op je telefoon

Ben je snel afgeleid of vergeet je snel de tijd? Zet dan een alarm op je telefoon! Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om na een drukke dag direct de deur uit te stappen, en wil je eerst nog even het laatste nieuws of je Instagram bekijken? Geef jezelf dan die tijd, en zet bijvoorbeeld je alarm na 15 minuten. Gaat het alarm? Dan is het tijd om lekker de deur uit te gaan voor jouw workout!


4. Zorg voor een 'backup-rondje'

Soms heb je echt een dag dat je niet vooruit te branden bent. Ga jezelf dan ook niet onnodig kwellen om per se die (met jezelf) afgesproken 10 kilometer te lopen. Dat je überhaupt de deur uit gaat is soms al een prestatie opzich. Daarom is het fijn om een 'backup-rondje' te hebben, van bijvoorbeeld 4-5 kilometer.

Grote kans trouwens dat zodra je bezig bent met deze ronde, je er waarschijnlijk toch nog een paar kilometer aan vast plakt omdat het zo lekker gaat!


5. Ja, echt: denk aan het gevoel wat je ná je training hebt

Iedereen zal het beamen, het gevoel ná je training is heerlijk! Je bent moe maar voldaan en trots op jezelf! Al helemaal als je eigenlijk Sjaak Afhaak wilde zijn. Dus hup, ga er op uit en binnen no time zit jij alsnog op die bank, maar dan met een heerlijk voldaan gevoel!

Gepubliceerd in  Lichaam & Geest