Goed voornemen: heb géén goede voornemens!

Artikelfoto

Het nieuwe jaar start, en dat betekent standaard dat de goede voornemens je om de oren vliegen. Afvallen, meer sporten, stoppen met roken en ga zo maar door. Heb jij dit jaar ook weer een rijtje met goede voornemens opgesteld? Als je het ons vraagt is er maar één goed voornemen dat je moet hebben en dat is: heb géén goede voornemens!

 

Goede voornemens

Waarom kun je beter geen goede voornemens stellen voor jezelf? Het antwoord is heel simpel: van de meeste goede voornemens komt namelijk niets terecht. Meestal begin je vol goede moed en houd je het de eerste drie tot vier weken ook prima vol. Maar dan word je ziek, heb je het te druk met je kinderen, krijg je een blessure en ga zo maar door.


Zijn er toch dingen die je graag in je leven wilt veranderen? Super! Vaak is dit natuurlijk een goed idee en hoeft het uiteraard niet standaard te mislukken. Maar waarom moet je hier per se op 2 januari mee beginnen? (Er vanuit gaande dat je op 1 januari nog die heerlijke oliebollen en dat voortreffelijke glaasje champagne naar binnen hebt gewerkt.) 

We geven je graag een aantal tips, waardoor je (met een verhoogde slagingskans) toch dat ene doel kunt behalen!

 

1. Begin op een willekeurige dag

Zoals we al hebben proberen uit te leggen, zijn goede voornemens en grote veranderingen waarmee je op 2 januari start eigenlijk gedoemd om te mislukken. Kies dus liever een ander moment in het jaar waarop jij wilt beginnen. Wat is er bijvoorbeeld mis met aanstaande woensdag?

 

2. Doe het voor jezelf!

Het klinkt misschien logisch, maar stel alleen maar doelen die je ook zelf wilt behalen! Ga je alleen maar hardlopen omdat je anders het gevoel hebt dat je er in je vriendengroep niet bij hoort? Of ben je alleen maar van plan om af te vallen, omdat je dit van je partner ‘moet’? Grote kans dat je dit dan niet gaat volhouden. Zonder zogenoemde intrinsieke motivatie zal je namelijk sneller de handdoek in de ring gooien.

 

3. Wees realistisch

Stel jezelf een doel dat ook daadwerkelijk haalbaar is. Wil je bijvoorbeeld een paar kilo afvallen? Pak dit dan stap voor stap aan, en dwing niet meteen af dat je direct 2 kilo per week verliest. Dit is veel te veel. Het Voedingscentrum zegt dat je ongeveer een halve kilo tot één kilo per week (op een gezonde manier) kunt afvallen. Het gaat hierdoor op het begin misschien wat langzamer dan je zou wensen, maar de kans dat je het volhoudt is vele malen groter. Iedere week dat je op de weegschaal staat zie je namelijk (als het goed is) iets van resultaat, waardoor je gemotiveerd blijft!


Is het jouw droom om een halve triathlon te volbrengen, maar heb je tot nu toe nog nooit langer dan 5 km hardgelopen? Ben dan ook realistisch en begin met een kleiner doel, zoals het trainen voor een 1/8e triathlon. Op deze manier beleef je meer plezier en is de kans dat je volhoudt vele malen groter.

 

Wist je trouwens dat wij, als je lid wordt van deze site, een handige planner bieden, waarin je heel gemakkelijk een trainingsschema voor jezelf kunt klaarzetten? Je krijgt dan binnen een uur voor de start van je training een herinnering. Aanmelden is gratis.

Gratis trainingsplanner gebruiken

4. Maak je doel concreet

Het is gemakkelijker om een doel te behalen zodra je deze concreet maakt. ‘Meer sporten’ of ‘afvallen’ zijn niet concreet genoeg, want wanneer heb je je doel dan behaald? Het is dan ook beter (ook voor je eigen motivatie) om bijvoorbeeld te zeggen: ik wil binnen 6 maanden 5 kilo afvallen. Op deze manier weet je letterlijk waar je naartoe werkt. Je zult zien dat dit extra motivatie geeft!

 

5. Laat je niet afleiden

Afleiding is overal en het ergste is dat je dit vaak niet eens in de gaten hebt. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Zorg er dan voor dat je geen zakken chips, koekjes of chocolade in huis haalt. Het klinkt simpel (en dat is het in principe ook), want wat je niet in huis hebt, kun je niet opeten. Dus weet je van jezelf dat je het lastig vindt om jezelf te beheersen, haal het dan simpelweg niet in huis.

 

Afleiding geldt overigens ook bij het sporten. Vind je het bijvoorbeeld lastig om jezelf te motiveren om er op uit te gaan, al helemaal als het regent? Ga dan samen met iemand sporten. Het is namelijk moeilijker om jouw sportmaatje in de kou te laten staan, dan dat je alleen maar rekening hoeft te houden met jezelf. En dan kom je er gauw genoeg achter dat je niet van suiker bent gemaakt en die regendruppels tijdens het sporten eigenlijk best lekker verkoelend zijn! 

 

LEES OOK: Motivatiedip? Wij geven je 5 tips om tóch de deur uit te gaan!

 

6. Deel je doel!

Uiteraard moet je het allemaal met name zelf doen, maar wist je dat als je je doelen deelt met anderen de kans groter is dat je het doel ook daadwerkelijk behaalt? Als je het alleen voor jezelf houdt, kun je op een gegeven moment denken: ach, niemand die het weet, ik stop er maar mee.

 

Maar op het moment dat je anderen hebt verteld over jouw plannen en doelen, is het gemakkelijker om dit vol te houden. Ze kunnen je een steuntje in je rug geven op momenten dat het misschien allemaal net even tegen zit, maar ze kunnen jou natuurlijk ook aanmoedigen op de momenten dat het hartstikke goed gaat!

Meld je gratis aan


Tip: op jouw eigen WeTri-profiel kun je aangeven voor welke wedstrijden je staat ingeschreven. Hiermee 'deel' je jouw geplande wedstrijden dus eenvoudig met de buitenwereld! Je kunt jouw wedstrijden ook met een zogenoemde embed-code insluiten als widget op een persoonlijke website, zoals een Wordpress-blog. Hieronder zie je bijvoorbeeld de widget van Yoeri.


Gepubliceerd in  Lichaam & Geest