Swolf: wat betekent het en hoe kun je het verbeteren? - update

Artikelfoto

Zodra je begint met zwemmen hoor je al gauw de term swolf. Deze term is een combinatie van 'swim' en 'golf' en wordt dan ook in beide sporten gebruikt. Maar wat betekent swolf nou precies, en misschien nog wel belangrijker: hoe verbeter je het? 


Wat is swolf?

Swolf is kortweg een meetsysteem voor het aantal slagen, de tijd en de afstand tijdens het zwemmen. Deze data vormen samen de swolf-score. Deze score geeft aan hoe efficiënt je zwemt en is daarmee direct een fijne houvast om de vooruitgang te meten. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat hoe lager de swolf-score is, hoe efficiënter je zwemt.


De swolf-score berekenen

Hoewel de swolf-score misschien wat ingewikkeld klinkt, is het toch verrassend eenvoudig om deze score te berekenen. Je hoeft hiervoor enkel het aantal slagen en de seconden bij elkaar op te tellen.


Voorbeeld: je zwemt één baan in een 25 meterbad. Dit doe je met 20 slagen in 24 seconden.

Jouw swolf-score is 44 (20 + 24).


Tegenwoordig hebben veel sporthorloges de functie om automatisch de swolf-score te meten en te berekenen. Heb je dit niet? Dan kun je uiteraard zelf tellen, of iemand anders vragen dit voor je te doen.


Swolf verbeteren

Het idee van een lage swolf-score is dat je efficiënter zwemt. Dit hoeft echter niet per se te betekenen dat je om een lagere score te bereiken, sneller moet zwemmen. Vaak zul je zien dat als je veel sneller zwemt, je slagen ook omhoog gaan, waardoor de swolf-score alsnog hoog is en daarmee de efficiëntie juist laag. Dit blijkt ook uit onderstaand voorbeeld.



TijdSlagen Swolf
24 20 44
23 17 40
22 15 37
21 17 38
20 18 38
18 21 39


Afstand: 25 meter


Nauwkeurigheid

Staar je overigens niet blind op de swolf-scores. De scores betreffen een test op slechts 25 meter en zijn per definitie niet hetzelfde voor een langer stuk zwemmen, zoals bijvoorbeeld bij een zwemtocht van 1500 meter.


Wil je meer nauwkeurigheid? Meet je swolf dan ook eens tijdens een training van 1000 meter (40 banen), en meet de swolf dan tijdens baan 1, 11, 21, 31 en 40. Vervolgens kun je hier het gemiddelde van nemen. Hierdoor wordt de score een stuk betrouwbaarder.


Update

Behalve de swolf-score is binnen het zwemmen ook de css-score van belang. WeTri heeft een tooltje ontwikkeld om gemakkelijk de css-score te berekenen. Je kunt het tooltje hier bekijken. Tip: als je nog geen account hebt, maak er dan gratis eentje bij ons aan! Na het berekenen van de score wordt de score dan automatisch voor je opgeslagen.

Gepubliceerd in  Zwemmen