5 tips om gezond te eten: niet vullen, maar voeden

Artikelfoto

Gezonder eten. We willen het allemaal, alleen toch doet een enkeling het maar. Dat is ook niet gek, want zeg nou zelf: wie wil die lekkere chocolade en die knapperige chips nou laten staan? Tóch kun je met een paar eenvoudige stappen de switch maken van vullen naar voeden!


Zorg voor een ontbijt

Sla je het ontbijt over? Overweeg dit niet meer te doen. Het overslaan van maaltijden, en dus ook het ontbijt, kan namelijk nadelig zijn voor je lichaam. Volgens het Voedingscentrum laten onderzoeken zien dat ontbijten gunstige effecten kan hebben. Wie ontbijt, lijkt minder risico te hebben op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.


Ontbijten heeft een ander positief effect. Uit een recente studie blijkt dat mensen die flink ontbijten, de rest van de dag minder honger hebben. Dit betekent ook dat ze minder zin hebben in snoep, koek en andere versnaperingen. Dus: 'Ontbijt als een keizer.'


Drink water

Regelmatig drinken is belangrijk. Volgens voedingsrichtlijnen moeten volwassenen dagelijks acht glazen water drinken. Dat is inclusief het vocht uit vaste voeding, zoals groenten en fruit.


Het lijkt in een inkopper: drink zoveel mogelijk water. Alle andere dranken, zoals frisdrank, koffie en thee, zitten tjokvol aanvullende voedingsstoffen, die niet altijd even goed voor je zijn. En het mooie van water is: het bevat géén vet, géén cholesterol en géén calorieën. Eigenlijk wel een wonderdrankje dus! Als je trouwens wat wilt variëren, kun je natuurlijk altijd water met koolzuurgas nemen.


LEES OOK: Meer water drinken bij het afvallen: helpt het?


Vergeet light-producten

Staar je niet blind op lightproducten. Die zijn namelijk zeker niet altijd beter voor je. Volgens de Consumentenbond bevat Lay’s light paprikachips bijvoorbeeld 30% minder vet dan de normale paprikachips, maar wél meer suiker en zout. Ook niet echt goed voor je.


Gooi ook niet je hele winkelwagentje vol met vetarm eten. Ja, minder verzadigd en onverzadigd vet eten komt ten goede aan de gezondheid. Maar het is een fabeltje dat de inname van minder vet vanzelfsprekend leidt tot gewichtsafname. Crackers bevatten bijvoorbeeld minder vet, maar wel veel koolhydraten. Die kunnen door het lichaam worden opgeslagen als vet als je er te veel van binnenkrijgt. Het belangrijkste is dan ook: eet gevarieerd en met mate.


LEES OOK: Gewichtsverlies? Dit moet je weten over vetverbranding


Skip alcohol

Stop met alcohol drinken. Alcoholische dranken zijn niet gezond en bevatten veel overbodige calorieën. Wie alcohol drinkt, gaat daarnaast meer eten doordat de remming wegvalt.


Als je alcohol wil blijven drinken, kies dan voor een bewust moment in de week. Drink daarnaast met mate. De Gezondheidsraad adviseert geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.


Heb het niet in huis

Wat je niet hebt, kun je niet eten. Zo simpel als het klinkt, is het eigenlijk ook. Zorg ervoor dat je gewoon geen snacks koopt in de supermarkt. Dan kom je later ook niet in de verleiding om helemaal los te gaan tijdens dat ene Netflix-avondje.


Het is belangrijk dat je vóór jouw supermarktbezoek een volle maag hebt. Anders kom je alsnog in de verleiding slechte voeding te kopen.


LEES OOK: Lekker en gezond recept: havermoutcake met cranberrys

Gepubliceerd in  Lichaam & Geest