5 triathlon-podcasts van Nederlandse bodem die het beluisteren waard zijn: Triathlon Inside, Slimmer Presteren Podcast, 3athlon Praat en nog veel meer - UPDATE 2023

Artikelfoto

Podcasts zijn tegenwoordig helemaal hot. Noem een onderwerp en dikke kans dat er een podcast over is. Tegenwoordig zijn er ook een aantal goede triathlonpodcasts van Nederlandse bodem. Wij lichten er een paar voor je uit.


Wij fietsen iedere dag naar ons werk. Dat doen we niet alleen omdat het beter voor het lijf, voor het milieu en voor de portemonnee is, maar ook omdat het vooral ontspannend is. Fietsen is dé manier om na een drukke werkdag even lekker weg te dromen, vooral met de volgende podcasts.


Triathlon Inside

Triathlon Inside is de jongste podcast in dit rijtje, maar zeker niet de minste. Elke week nemen de hosts Wesley de Does, Omar Brons en Milan Brons je mee in de wereld van de triathlonsport. Ze behandelen de actualiteit, gaan dieper in op hoe je moet trainen, en hebben geregeld diepgaande interviews met toppers als Els Visser, Menno Koolhaas en Heleen Moes. Ook nodigen ze vaak mensen uit die meer over (een specifiek onderdeel van) de sport weten.


Een aflevering van Triathlon Inside duurt ongeveer een uur, maar het komt geregeld voor dat een aflevering langer duurt. Soms verschijnt er zelfs een bonusaflevering in de week. Wat ons betreft is dit niet erg, want er kan niet genoeg over onze favoriete sport worden gesproken.


Behalve een podcast hebben de mannen van Triathlon Inside sinds 2023 ook een magazine, dat een paar keer per jaar verschijnt. Houd deze club dan ook goed in de gaten, want Wesley, Omar en Milan zijn flink aan de weg aan het timmeren.


Beluister Triathlon Inside


'3, dé triathlonpodcast'

Een podcast die er wat ons betreft voor amateurs inhoudelijk veel in de melk te brokkelen heeft, is '3, dé triathlonpodcast'. In deze show vertellen Frank Heukels en Thomas Sijtsma over hun triathlonervaringen. Heukels is communicatiestrateeg en Sijtsma journalist, dus maak je als luisteraar klaar voor fantastische woordspelingen, rijkelijk taalgebruik en gortdroge humor.


'3' is met name leuk om te beluisteren, omdat het een toegankelijk niveau biedt voor alle triatleten. Sijtsma vertelt bijvoorbeeld over hoe hij zich heeft voorbereid op zijn 'eerste hele', de Ironman in Frankfurt. De wedstrijd bleek een ware uitputtingsslag, maar omdat we niet willen spoilen, zul je toch echt even zelf moeten luisteren.


De podcast van Heukels en Sijtsma verschijnt op onregelmatige momenten. De laatste aflevering dateert alweer van een flinke poos geleden, maar terugluisteren blijft zeker te moeite waard. Vaak komen er ook gasten in de podcast voor. Zo komt onder meer Tom Oosterdijk aan het woord. Hij vertelt over zijn 'From fat to fast'-avontuur, en hoe hij een prof wil worden. Ook interessant is de uitzending met één van de sprekers van Nederland, Ruud de Haan. Hij vertelt in 'zijn' winkel, de Gamma, over het ontstaan van zijn site Trikipedia.


Beluister '3, dé triathlonpodcast'3athlon Praat

Een wat regelmatigere podcast om naar te luisteren is 3athlon Praat van de gelijknamige website. In deze podcast praat de redactie van 3athlon je wekelijks bij over, wat ze zelf zeggen, het 'meest spraakmakende en/of meest gelezen nieuws van de afgelopen week'. Af en toe schuift er een gast aan, zoals Evert Scheltinga. Hierdoor vormt 3athlon Praat een echte info-snack voor tussendoor. De afleveringen duren tussen de twee en drie kwartier en zijn daarmee prima te doen tijdens een gemiddelde reis van of naar het werk.


Wat niet onbesproken mag blijven, is het feit dat de 3athlon-redacteuren Tim en Hans ook regelmatig hun ongezouten mening geven over de staat van de triathlonsport. Dit alles vergezeld met een flinke dosis humor. Wist je bijvoorbeeld dat Tim elke podcast begint met 'Jaja, Hans...'? Dit alles maakt de podcast wat ons betreft zeker de moeite waard. 


Beluister 3athlon Praat


Triathlonbroers

Scheltinga is toch wel een ontzettend bekende naam in de Nederlandse triathlonwereld. Het is dan ook niet gek dat deze naam opduikt als je zoekt naar een Nederlandse podcast over onze favoriete sport. Want de familie Scheltinga zit achter de podcast Triathlonbroers, gemaakt door Diederik, Evert, Bouke en Cornelis Scheltinga.


Triathlonbroers bestaat al een aantal jaar en afleveringen verschijnen onregelmatig. In hun podcast bespreken misschien wel de bekendste Nederlandse triathlonbroers 'alle ins en outs op het gebied van triathlon'. Uiteraard verrijken de broers de verhalen hierbij met hun eigen ervaringen. Soms doen ze dat serieus, maar meestal naar eigen zeggen ook met een 'vette knipoog'. Kroon op het werk is toch wel de rubriek over een Chinese webwinkel, waar de broers regelmatig wat hebbedingetjes halen.


Beluister Triathlonbroers


Slimmer Presteren Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een vreemde eend in de bijt. De podcast gaat niet specifiek over triathlon, maar over de wetenschap rond duursporten en sporten in het algemeen. De presentatie is in handen van presentator/ingenieur Gerrit Heijkoop en wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen. Beiden beoefenen de triathlonsport, dus spreken er regelmatig over. Heijkoop en Van Teeffelen spreken onder andere over hoe je moet omgaan met sporten in de hitte, en hoe zinvol sportvoeding is.


De Slimmer Presteren Podcast bestaat inmiddels al een paar jaar en steekt kwalitatief wat ons betreft boven alle podcasts uit. Niet alleen zijn alle afleveringen te beluisteren via apps als Spotify, ook kunnen afleveringen worden bekeken op YouTube. Sinds een paar maanden schuift topcoach en sportarts Guido Vroemen elke week aan. Hiermee hebben de heren hun podcast naar een compleet nieuw niveau getild. Er schuiven ook regelmatig gasten aan, die bijvoorbeeld vertellen over welke loopschoenen je moet gebruiken.


Beluister Slimmer Presteren Podcast

Gepubliceerd in  Triathlon