Feit of fabel? Suiker in fruit is net zo slecht als toegevoegde suikers

Artikelfoto

We weten allemaal dat suikers niet heel gezond voor je zijn. Het is dan ook een probleem dat ze bijna overal in zitten. Niet alleen in dat lekkere stuk taart en in die goddelijke chocoladereep, maar ook ons fruit zit boordevol suikers. Veel mensen denken dat deze fruitsuikers gezonder zijn dan de suikers in dat ene stukje taart, maar is dat eigenlijk wel zo?

 

Suiker

In de basis zijn er twee verschillende soorten suiker, namelijk monosacchariden en disachariden. Onder deze twee soorten vallen weer verschillende vormen, zoals fructose onder monosacchariden en lactose onder disachariden.

De meeste mensen weten niet beter en noemen al die soorten gewoon 'suiker'. Maar wist je dat er nog minstens 50 andere benamingen voor zijn? Zo heb je naast de bekende glucose, dextrose, fructose en honing ook fabrikanten die muscovado of gula djawa gebruiken. En zo zijn er nog veel meer namen. De hele lijst met benamingen kun je vinden op de website van het Diabetes Fonds



Verschil tussen fruitsuiker en toegevoegde suiker

Fruit bevat fruitsuikers (glucose en fructose). Toegevoegde suikers zijn de suikers die fabrikanten aan ons eten toevoegen, én de suikers die jij zelf toevoegt aan bijvoorbeeld je koffie of bakje kwark. Maar wie denkt dat toegevoegde suikers kunstmatig zijn heeft het mis. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld gemaakt van suikerbieten of suikerriet. 

 

Suiker in het lichaam

Jouw lichaam ziet geen onderscheid tussen fruitsuikers of toegevoegde suikers en verwerkt deze op dezelfde manier. Het wordt allemaal omgezet in glucose, wat nodig is voor jouw energievoorziening. In principe bevatten alle suikers evenveel calorieën. Vloeibare suikers (zoals honing of stropen) bevatten echter een fractie minder calorieën, omdat hier ook water in zit.

 

Dus een handje snoepbanaantjes is even gezond als een banaan?

Hoewel je lichaam dus geen verschil ziet in de verschillende suikers, betekent dit natuurlijk niet dat een snoepbanaan even gezond is als een banaan. Een stuk fruit bestaat namelijk nog uit veel meer dan alleen suiker, zoals vezels, vitamines en mineralen. Dat kun je niet bepaald zeggen van die snoepbanaantjes, die vermoedelijk voor 99% uit suiker bestaan.

 

Per fruittype kan het suikergehalte overigens wel veel verschillen. Dit is dus iets waar je nog wel naar kunt kijken om écht een gezonde keuze te maken.

Fruitsoort Suikers Kcal
Appel (ca. 135 gr.) 14 gr. 81 kcal
Banaan (ca. 130 gr.) 20,1 gr. 124 kcal
Kiwi (ca. 75 gr.) 7,7 gr. 51 kcal
Mandarijn (ca. 55 gr.) 4,5 gr. 25 kcal
Peer (ca. 150 gr.) 14,2 gr. 82 kcal


De complete lijst van suikers in fruit vindt je op de website van het Diabetes Fonds.

 

Smoothies en sapjes

Het is soms verleidelijk om veel verschillende soorten fruit bij elkaar te gooien in de blender. Maar pas hier wel mee op! Behalve het feit dat je hiermee ongemerkt al gauw 40 gram aan suikers naar binnen werkt, verlies je hiermee ook nog eens een belangrijk - gezond! - aspect van het fruit, namelijk: de vezels. 


Wil je dus écht een gezonde keuze maken, eet dan gewoon twee stuks fruit per dag. Zoals die lekkere appel (mét de schil)!