Meer water drinken bij het afvallen: helpt het?

Artikelfoto

Sommige mensen die gezond willen afvallen lijken hun heilige flesje water geen moment uit het oog te verliezen. Maar is het eigenlijk wel nodig om meer water te drinken als je wilt afvallen? Kan het juist geen kwaad als je meer water drinkt? WeTri zocht het voor jou uit.


Acht glazen water: is dat wel nodig?

Het lichaam van de mens bestaat voor ongeveer 60 procent uit water. Voor een evenwichtige vochtbalans is het van belang ongeveer 1,5 liter water per dag binnen te krijgen. Dit is inclusief al het vocht dat je ook via de maaltijden binnenkrijgt, dus bijvoorbeeld ook uit fruit en groenten die je eet. Wist je bijvoorbeeld dat (blad)sla voor 95 procent uit water bestaat, broccoli voor 92 procent en een appel voor 84 procent?


Volgens de recentste voedingsrichtlijnen moeten volwassenen dagelijks acht glazen water drinken. Als je voldoende vochtrijk voedsel eet, mag deze richtlijn met een spreekwoordelijke korrel zout worden genomen. Het is dus niet nodig om jezelf krampachtig aan de acht-glazen-water-per-dag-regel vast te houden. Voor gezonde volwassenen geldt vooral: drink gewoon als je dorst hebt.


LEES OOK: Verschil in sportvoeding: hypotone, isotone en hypertone sportdranken


Soms is extra drinken wél nodig

Is het dan helemaal onzin om te letten op het drinken van extra water? Niet helemaal. Onder bepaalde omstandigheden kan je vochtbehoefte veranderen en is het verstandig je vochtinname in de gaten te houden. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je aan het sporten bent, je voedsel eet dat invloed heeft op je vochtbalans of als je ziek bent.


Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de hoeveelheid water die je moet drinken is de leeftijd. Als je ouder wordt, heeft je lichaam namelijk meer vocht nodig. De vuistregel is dan ook: hoe ouder je wordt, hoe meer vocht je nodig hebt. Bij kinderen moet ook extra worden opgelet, omdat zij over het algemeen (in een warme omgeving of bij ziekte) meer vocht verliezen. 


Water en afvallen

Als je online zoekt op afvaltips, raden veel sites je aan om extra water te drinken. Maar dit advies op zichzelf is niet zo zinnig. Uit geen enkel onderzoek blijkt tot nu toe dat water drinken helpt om slank te worden / blijven. Hoewel vaak anders wordt beweerd, heeft heel veel water drinken geen extra gezondheidseffect.


Water kán wel belangrijk zijn bij het afvallen, maar dan om een andere reden. Het bevat immers geen vet, geen cholesterol en geen calorieën. Daar komt bij dat water je kan helpen minder te eten; voedingsmiddelen waarin veel vocht zit, zien er groter uit en nemen in de maag meer plaats in. Daardoor geeft water je eerder een verzadigd gevoel.


Alternatieven voor water

Als je geen water 'lust' of je bent wel een keertje toe aan iets anders, zijn er dan nog verstandige alternatieven? In principe hebben alle dranken zonder calorieën de voorkeur. Dit zijn koffie en thee zonder suiker en melk. Light frisdranken kunnen ook als alternatief dienen, maar drink deze wel met mate.


Dranken die je zoveel mogelijk zou moeten vermijden, zijn alle dranken die niet in de zojuist benoemde categorie vallen. In het algemeen leveren deze andere dranken te veel calorieën op. Het gebruik van onder andere frisdranken, vruchtensappen en alcohol dien je dus enigszins te beperken. Wist je dat 1 liter frisdrank ongeveer 20 klontjes suiker bevat? En een glas bier 85 kilocalorieën?


Al met al is water een belangrijk component voor het voedsel dat je dagelijks binnenkrijgt. Het helpt je bij het krijgen van een verzadigd gevoel en het is ook nog eens verantwoord. Het is in principe niet nodig om extra water te drinken om af te vallen. Blijf gewoon bewust van wat je binnenkrijgt. Dan weet je ook wanneer je jezelf eens lekker mag verwennen!


LEES OOK: Wanneer heb je als sporter extra voeding nodig?